Főoldal Rólunk Ultrahang Szülészet Nőgyógyászat Kapcsolat
Myoma Inkontinencia Hycosy vizsgálat Down-kór Jó tudni Galéria

Szülészet

A várandósgondozás (terhesgondozás) jelenlegi gyakorlata

Az orvostudomány folyamatos fejlődése, a korszerű technikai eszközök széleskörű alkalmazása a várandósgondozás területén is számottevő változásokat eredményezett az elmúlt évtizedek során, ennek ellenére a várandósok gondozásának alapvető célja jelenleg is változatlan: az anyai és magzati morbiditás és mortalitás csökkentése. A várandósgondozás magába foglalja a várandós nő egészségének megőrzését és folyamatos nyomon követését, tanácsokkal történő ellátását, a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítését, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzését és korai felismerését, valamint az anyaságra történő felkészítést.

A modern társadalom igénye a várandós nők és a magzatok egészségi állapotának megóvására, az egészséges utódok világra segítésére fokozatosan nő, így a terhesgondozás szakmai színvonalának, minőségének emelése és szinten tartása alapvető követelménye a modern szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatnak.
A várandósgondozás változatlan célja mellett a gondozás szemléletmódjában azonban ma már több változás is megfigyelhető, ezek közül talán a legfontosabb az elsődleges megelőzés (primaer praeventio) - az egészséges életmód és környezet – jelentőségének felismerése, amely szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap.
A szemléletbeli változásokon kívül a várandósgondozás területén számos átalakulás is bekövetkezett, ami magában foglalja az anyai és magzati veszélyállapotok korai szűrésének és felismerésének, valamint a szövődményes terhességek kezelésének új szemléletmódját, és több korszerű vizsgálati eljárás és módszer gyakorlati alkalmazását (color Doppler ultrahangvizsgálat, a magzati szív ultrahangvizsgálat - echocardiographia, molekuláris genetikai vizsgálatok, stb.).
A terhesgondozást irányító és végző szülész-nőgyógyász szakorvos mellett fontos szerepe van a családorvosnak és a védőnőnek is, akik között szoros munkakapcsolat áll fenn. A korszerű elveknek megfelelően egyre több speciális képzettségű szakember (speciális szakterületek szakemberei, szülésznő, dietetikus, szonográfus, szociális gondozó) is hozzájárul a várandósgondozás színvonalának fejlődéséhez.

A terhesgondozás szempontjából a várandósok
három csoportba sorolhatók:

 1. Egészséges várandósok. Ebbe a csoportba azok a terhes nők sorolhatók, akik szövődménymentesen viselik ki terhességüket. A rendszeres terhesgondozás célja az esetleges anyai és magzati szövődmények időben történő felismerése.
 2. Veszélyeztetett („nagy kockázatú”) terhesek. Ebbe a csoportba azok a panaszmentes várandósok tartoznak, akiknél a fennálló anyai betegség vagy a szülészeti kórelőzmény miatt szövődmény kialakulásának fokozott a veszélye. A fokozott terhesgondozás elsődleges célja az egyes szövődmények prevenciója. A veszélyeztetett terhesek esetenként speciális szűrővizsgálatokban, és megelőző kezelésben részesülnek. Ez a csoport a terhespopulatio 20–30 %-t érinti.
 3. Patológiás terhesek. Szövődménnyel kísért terhességek, ahol a várandós és magzatának állapota folyamatos, időnként intenzív megfigyelést igényel

A várandósok többsége egészséges, ennek ellenére indokolt a terhesség rendszeres ellenőrzése és követése, hogy bármely anyai vagy magzati szövődmény idejekorán felismerésre kerüljön. A terhesség időtartamát három harmadra (trimester) osztjuk:

A terhességi kor kiszámítására a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a Naegele-számítás: az utolsó havi vérzés 1. napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozzuk meg a szülés várható időpontját. Fontos kiemelni, hogy számos esetben az utolsó havi vérzés időpontja nem meghatározott, vagy a ciklus szabálytalan, így a Naegel-számítás pontatlan lehet, annak korrigálását a az első trimesterben elvégzett ultrahang-szűrővizsgálat során mért biometriai mutatók alapján lehet elvégezni.

A terhességi kor pontos megállapításának nélkülözhetetlen szerepe van a korrekt terhesgondozásban, mivel egyes vizsgálatok, szűrések terhességi korhoz kötöttek.

Nézzen meg egy rövid kisfilmet a magzatfejlődésről a képre kattintva

A terhesgondozás során végzendő ellenőrző vizsgálatok

A terhesség során végzendő ellenőrző vizsgálatokat jól kidolgozott protokoll alapján történnek, szövődménymentes terhesség esetén az alábbiak szerint indokolt végezni:

 • a 26-28. terhességi hétig havonta egy alkalommal,
 • a 28-34. terhességi hétig két-három hetente egy alkalommal,
 • a 35. terhességi héttől hetente egy alkalommal,
 • a számított terminus után naponta ambuláns ellenőrzés vagy kórházi felvétel tanácsos.

A fentiekben felsorolt ellenőrző vizsgálatokhoz tartoznak a vérnyomásmérés, a pulzusszámolás, a testsúlymérés, a vizelet fehérje-, genny-, nitrit-, cukortartalmának ellenőrzése, a várandóság fejlődésének követése külső vizsgálattal, a méh kontraktilitásának ellenőrzése, hüvelyi vizsgálattal a méhszáj záró képességének megvizsgálása, hüvelyváladék vizsgálat (nem feltétlenül indokolt minden ellenőrző vizsgálat során).

A Várandósgondozás protokollja időrendben
(szövődménymentes várandóság esetén)

 • Első megjelenés alkalmával
  részletes kórelőzmény felvétel, rizikótényezők rögzítése és értékelése
 • nőgyógyászati vizsgálat (kolposzkópia, cytológia, hüvely váladék, bimanualis vizsgálat, mellvizsgálat)
 • "nulladik" ultrahang szűrés a terhesség méhen belüli és élő voltának igazolására
 • Tanácsadás
 • Beutalók:
  • Védőnő - gondozásba vétel
  • Labor: teljes vérkép, máj- és vesefunkció, vércsoport, ellenanyag szűrés, Lues-szerológia, szükség esetén TORCH-vizsgálat, TSH, vizelet vizsgálat
  • Belgyógyászati (Családorvosi) vizsgálatra (EKG)
  • Fogászati szűrés

11-13. hét
I. ultrahangszűrés.
Down-kór szűrése (kombinált teszt).

16. hét
Teljes vérkép, AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt (AFP, uE3, Free- ß-hCG, Inhibin-A) 15. vagy a 16. héten, de a terhesség 22. hetéig elvégezhető

18-20. hét
II. ultrahangszűrés

24-28. hét
Laborvizsgálat, cukorterhelés

28-30. hét
III. ultrahangszűrés

33. hét
Labor kontroll

35-40. hét

Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést és azt regisztráljuk.

Laborvizsgálat, vércsoport és ellenanyagszűrés (36. hét)
„B” csoportú Streptococcus szűrés (35-38. hét)
IV. ultrahangszűrés (36-38. hét)

40. hét
A 40. hét után a CTG vizsgálatok naponta kell, hogy kövessék egymást. Amennyiben a szülés a 41. hétig nem indul meg klinikai/kórházi felvétel javasolt.

Rh negativ várandósok esetén a terhesség folyamán több alkalommal szükséges az ellenanyag szűrés elvégzése.

Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalom csillapítók) alkalmazását a várandóság folyamán minden esetben beszélje meg a kezelő orvosával.

*******************************

Hasznos kapcsolódó információk:

- Változások a várandóság alatt ->>> Bővebben <<<

- Mozgás és várandósság ->>> Bővebben <<<

- Táplálkozás terhesség alatt ->>> Bővebben <<<

- 8 dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexről ->>> Bővebben <<<

- Késői gyermekvállalás ->>> Bővebben <<<

- A Down-kór szűrése ->>> Bővebben <<<

- A születés nagy pillanata ->>> Bővebben <<<

- Császármetszés ->>> Bővebben <<<

- Családdá lett párok ->>> Bővebben <<<

- Szülés után ->>> Bővebben <<<

- Fogamzásgátlás szoptatás idején és később ->>> Bővebben <<<

- A terhesség megszakításról ->>> Bővebben <<<

Kalkulátorok: terhességi, ovulációs, kalória: >>> IDE <<< kattintva

Igényes körülmények között, a legkorszerűbb berendezésekkel,
és a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal várjuk rendelőnkben.
Kérjen időpontot konzultációra, vizsgálatra!


Med4You
Szülészeti, nőgyógyászati és ultrahang magánrendelő
1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4.


Oldal elejére


Webdesign - Szenyán Ildikó 2009